Halve besluiten

Net zo goed als geen besluit..

Stel… Je bent een manager en verantwoordelijk voor een specifiek resultaat. Dan zou het zomaar kunnen dat je vanuit je positie, vanuit je status besluiten neemt. Maar wat, als je besluiten neemt die eigenlijk diep van binnen niet worden ondersteunt. Je gelooft er niet echt in. Je staat er niet echt achter.

Maar ja…. het moet.

Vanuit mijn eigen ervaring zie ik dat er veel ‘halve’ besluiten genomen worden. Veel besluiten die genomen worden om het kiezen zodat je weer verder kan. Deze besluiten worden dan vaak of niet opgevolgd of het onderwerp waarover een besluit is genomen komt nog eens 3 keer terug in een vergadering.

Ik wil je vragen eens anders naar sportwedstrijden te kijken. Of naar de olympische spelen. Die persoon of het team dat de minste fouten maakt wint vaak een wedstrijd. Natuurlijk beschikt de winnaar over voldoende kwaliteiten om te scoren maar het winnen zelf is vaak het gevolg van meer fouten door de tegenpartij. Een wijsheid die al in de Sun Zu werd benoemd.

Als je wilt winnen…. concentreer je dan op het maken van minder fouten dan je tegenstander.

Minder fouten maken vraagt om echte besluiten, een ‘first time right’ mentaliteit en een scherpte om direct te kunnen reageren op een fout van je opponent.

Een echt besluit neem je niet met je hoofd. Een echt besluit neem je omdat je er in gelooft. En geloof is een emotie. Een echt besluit neem je dus met je hart in samenwerking met je hoofd. In die volgorde. Dan wordt het een besluit waar je echt voor gaat. Een besluit waar je je niet laat tegenhouden of afremmen. Je hebt de drive en de energie om alles te geven. Dat is wat een echt besluit met je doet.

Bij een echt besluit wordt het eenvoudiger je te focussen. Je concentreert je omdat je weet dat je geen fouten kan maken. Je concentreert je dus op alles de eerste keer goed. Je gooit geen half werk over de schutting. Je houd je taak bij je tot je zeker weet dat die 100% gerealiseerd is met de juiste (hoge) kwaliteit. Alleen al het besef dat je je eigen kwaliteitsniveau omhoog hebt gehaald geeft veel energie. En dus veel motivatie en drive. En die is aanstekelijk. Je trekt anderen mee.

Door de vorige twee onderwerpen sta je al op scherp. Je hebt focus. Je bent alert. Je hebt er zin in. Je kan snel reageren op iedere beweging die je opponent maakt. Je reageert direct op iedere fout die je tegenstander maakt. En dat maakt je sterk. Je gaat winnen.

Wil jij meer winnen?

Dan nodig ik je uit kennis te maken met KANDO.

OSU

• Always give your best
• Never give up