Dancing in extase

Dans jij?

En op welk niveau? Nee.. Ik bedoel niet het aantal jaren of de competitie waar je misschien wel aan deel neemt. Nee, ik heb het over flow.

Herken je dit: Als je begint met dansles beweeg je houterig en ben je voortdurend aan het tellen. één-twee-drie, één-twee-drie, één-twee-drie.
In het volgend stadium van leren begin je een beetje te ‘swingen’. Het tellen hoeft niet meer maar dansen vraagt nog steeds veel aandacht en concentratie. Het gaat nog niet vanzelf. De pasjes en de variaties bedenk je van te voren… Om ze daarna enigszins vloeiend uit te voeren.
In fase 3 gaat alles opeens vanzelf. Je hoeft niet meer te tellen en je verzint je ‘moves’ niet meer van te voren. Je geeft je over aan de muziek, de beweging en wisselwerking met je danspartner. Het gaat vanzelf. Je bent in flow.

Is dat niet heerlijk?

En herken je dit? De drie fases kan je ook herkennen als je leert snowboarden. Of een vechtsport leert. Heel veel tellen en concentratie in fase één. In fase twee begin je een ontspanning te ervaren. Nog niet helemaal maar een begin. Alles gaat gemakkelijker. En je resultaten verbeteren.
Maar in fase drie wordt het pas echt leuk. Je BENT ontspannen. Alles gaat vanzelf. En je resultaten zijn nog beter.

Mijn visie op goede vechtsporters is dat zij twee dingen hebben geleerd op een hoog niveau: 1) ontspannen en 2) verbinden.

Door diep te kunnen ontspannen kan een vechtsporter zijn reflexen de ruimte geven om ‘vanzelf’ te kunnen reageren. Vanuit spanning kan dat niet. Vanuit ontspanning laat je je bewegingen, je technieken vrij. Daar kan geen denken tegenop!
En verbinden is een noodzaak. De noodzaak om aan te voelen wat er gebeurt en gaat gebeuren. Vechtsport gaat niet om de ander zo snel mogelijk tegen de vlakte kunnen slaan. Vechtsport gaat over zelf kennis. Waar liggen jouw grenzen? Hoeveel kan jij hebben? Hoe beweeg je onder druk? Vecht je vanuit agressie of vanuit respect? In mijn visie gaat vechtsport over groei en daarmee om respect voor elkaar. Vechtsport gaat niet om winnen maar om  zelf-overwinning, zelf-kennis.

Bij alles wat je leert, ervaar je een leercurve. Wees je bewust van deze leercurve. Als je bij nieuwe dingen blijft hangen en fase 1 of 2… Ga dan iets anders doen. Leer iets anders. Dan mis je de aanleg om fase 3 te bereiken. Gun jezelf het intense gevoel van tevredenheid dat je kan ervaren als je in flow iets doet. Werk, sport of hobby. Het maakt niet uit. De staat van zijn waarbij alles vanzelf gaat is heerlijk. Wat je doet kost geen energie. Alles gaat vanzelf. Je vergeet waar je bent en je vergeet de tijd. Je bent even van deze wereld af. Even in je eigen wereld. Even in extase. Je ervaart een intense tevredenheid.

Dit laatste gevoel, een staat van extase, een intens gevoel van tevredenheid is waar KANDO over gaat.
Meer weten over KANDO?

OSU
* Never give up
* Always give your best