Hoofd, hart en handen

Het klinkt zo simpel. Je hele hebben en houden inzetten om te bereiken wat je wilt bereiken. Alles inzetten. Ergens voor gaan.

Wat wij vaak vergeten is er veel wisselwerking plaats vindt in je systeem. Bijvoorbeeld: Wat je denkt is van enorme invloed op wat je voelt. En wat je voelt is vervolgens weer van invloed op hoe je lichaam reageert of wat je lichaam laat zien.
Wij kennen allemaal situaties waarin je een ander vraagt of hij/zij iets gaat doen. Je krijgt dan een ja maar ondertussen weet je dat het een nee gaat worden. Hoe weet je dat? Waar komt het weten vandaan dat de ander niet gaat doen at wordt toegezegd?

Ik noem dat wisselwerking. Andersom werkt het ook. Stel dat je een traumatische fobie hebt opgebouwd over spinnen of muizen. Je denkt dat je enorme spin op de muur ziet. Je lichaam schiet dan waarschijnlijk direct in de stress en je gevoel volgt. Daarna ga je er vanaf over denken…..

Volgens sommige psychologen begint alles bij het denken. Ik geloof iets anders. Ik geloof dat wij een soort drie-eenheid hebben en dat het niet uit maakt waar een trieer begint. Alles reageert mee.

Zo heb een hoofd om te denken. Wij trainen onszelf vaak in een betere mind-set en oefenen discipline. Dat zit allemaal in ons hoofd. Je manier van denken is voor een groot deel bepalend voor wat je doet. Zo leven wij in een hoog-opgeleid land als het onze. Het valt mij op dat veel mensen letterlijk leven vanuit hun hoofd. Alsof er daaronder niet nog een heel lichaam zit dat mee doet of mee wilt doen!

Ons hart staat symbool voor wat wij voelen. Soms trapt er iemand op je ziel… Het proces begint dan toch echt in je gevoel. Je hoofd gaat vervolgens andere dingen denken. Misschien wel geen aardige dingen. Misschien welke boze en gefrustreerde dingen. En je lichaam verraadt vervolgens wat je voelt en denkt. Dit is iets waar niet iedereen bij stil staat maar je lichaam verraadt alles!

Handen staan tenslotte symbool voor je fysiek. Je hebt een lichaam, nodig om taken uit te voeren. Hoewel wij vaak cognitief bezig zijn en veel denkwerk verstouwen zijn het toch je handen en je mond die daar uiting aan geven.
Je lichaam kan ongemerkt in een kramp schieten. Je nek is gespannen, je rug doet op eens pijn. Je lichaam reageert ergens op. Als je dat niet doorhebt eindigt dit vaak in een pijn ergens. Pijn in je schouders, je gaat door je rug.

Triggers kunnen overal beginnen en beïnvloeden vervolgens de andere twee elementen.

Denken – Voelen – Doen
De drie-eenheid die ik hier beschreven heb kan je ook zien als denken – voelen – doen. In denken wij overwegend enorm goed. Hoog opgeleid, geoefend in het doen van analyses en onderzoek. Het voelen zijn wij niet allemaal goed meer in in. Wij zijn het voelen of uiting geven aan wat er werkelijk in ons gebeurt een beetje afgeleerd. Is zelfs misschien wel niet sociaal wenselijk. Wij moeten tenslotte allemaal produceren en mee doen. Presteren.
Kijk maar eens hoe wij omgaan met plannen. Het maken van een plan gaat prima. Dat is de denk fase. Veel onderzoek, analyses en planning. Daarna zal een echt besluit genomen moeten worden. Niet een cognitief besluit maar een ‘echt’ besluit. Zo’n besluit waar je bij voelt dat je dit echt gaat doen. Zo’n beluit voel je in je hele systeem. Dit is stap twee, het voelen. Weten dat dit klopt, en energie voelen stromen en bijna aan gevoel van ongeduld om te mogen beginnen. Daarna komt de derde stap. Het doen! Mijn beeld is dat wij hier over het algemeen heel slecht in zijn. Niet alleen worden er veel halve besluiten genomen maar de waan van de dag accepteren wij voortdurend om ons te laten afleiden van ons plan en de genomen besluiten.

IQ – EQ – CQ
Nog een andere benadering van de drie-eenheid. Je kan deze drie ook zien als IQ, EQ en CQ. IQ kennen wij allemaal, dat is de intelligentie die je meebrengt. Fijn als een hoof IQ hebt. Maar als je je kennis en skills niet gebruikt heb je er weinig aan. IQ is maar een onderdeel van het geheel.
EQ staat voor je aanleg je emoties in te zetten en te controleren. Onder EQ valt ook empathie. Als je werkt met anderen is het waardevol als je anderen kunt meenemen in jouw visie (leiderschap) of dat je in staat bent het belang van de ander in te kunnen schatten. Wat mij betreft een heel waardevolle eigenschap als je je gevoel kan meenemen in het realiseren van je doelen.
Tot slot CQ, dit staat voor je creativiteit. Om iets te creëren zal je in staat moeten zijn iets te doen met je lichaam. Creatie vraagt om fysieke skills. Kan je maken wat je hebt bedacht? Kan jij een fantasie tot leven wekken?

Zonder balans tussen deze drie, leef en werk je eenzijdig. Kan voor sommige banen voldoende zijn maar de vraag is of je voldoening ervaart wanneer je vanuit één systeem leeft. Balans zit in de wisselwerking tussen de drie. Je zet je gehele potentieel in om iets te creëren of iets te bereiken. In balans voel je dat het stroomt, je bereikt een staat van flow. Dingen gaan dan vanzelf. Vanuit één systeem wordt er veel van je gevraagd. Leven in balans maakt je sterk.

* Ik begrijp dat dit model een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid, mijn werkelijkheid. Wij kunnen dieper gaan en het model complexer maken, dat besef ik. Wat mij zo inspireert is de eenvoud en bruikbaar van dit model. Ik wil je uitdagen dit te overwegen.