Ego pijn

Ik heb pijn gehad, ego pijn. Ik voelde mij een tijdje opzij gezet. Ik deed even niet meer mee. Ik stond aan de zijlijn. Om mij heen zag ik iedereen met iedereen gesprekken hebben en ik zat er niet bij.

Ik kan niet anders dan toegeven dat ik daar last van had. Ik voelde mij niet gehoord en niet gewaardeerd. Dat deed veel met mij.

Ik schoot snel en gemakkelijk in mijn hoofd. Uiteraard de verkeerder dingen denkend.. Wat is dat vermoeiend! En ik ging mij er rot bij voelen. Mijn emoties deden ‘vrolijk’ mee. Om mij down te voelen dan. Ik werd er moe van.

Nu denk ik dat wij dat allemaal snel en gemakkelijk doen. De verkeerde dingen denken als wij even het gevoel hebben dat wij niet worden gezien en gehoord. Als wij denken er even niet bij te horen. Anderen kunnen kritisch naar je zijn maar die winnen nooit van de kritiek die wij onszelf kunnen geven.

• Ik kan dit niet
• Ik ben niet goed genoeg
• Ik heb nog veel te leren
• Ik zal dit wel verdienen
• Ik ben een sukkel

Blijf dan maar eens in je kracht. Niet gemakkelijk. Maar wel te doen.

Er zijn drie manieren om dit te doorbreken heb ik ondervonden:

1) Ga anders denken
Met andere woorden sta jezelf geen negatieve gedachten meer toe over jezelf. Dat is hard werken voor de meesten van ons. Een trucje dat kan werken is om in je hoofd telkens krachtig “STOP” te zeggen als je jezelf betrapt op verkeerde gedachten. Op den duur word je hier vanzelf beter in. Vraagt wel veel doorzettingsvermogen en oefening.

2) Focus op andere dingen
Verleg je aandacht naar iets waar je je anders door gaat voelen. Leuke dingen. Dingen waar je dankbaar voor bent. Dingen die goed gaan. Het doel hiervan is alleen maar je gevoel te veranderen. Als je gevoel verandert, je gaat je bijvoorbeeld weer blij voelen, dan komen daar vanzelf andere gedachten bij. Vraagt om focus en keuze! En oefening.

3) Beweeg
Ga iets DOEN. Dansen, schoonmaken, wandelen, ademen, sporten. Zet je lichaam in als afleiding. Door bijvoorbeeld te gaan sporten stop je met nadenken. En ga je je anders voelen.

Door controle te krijgen over alledrie deze aanpakken werk je toe naar een sterkere overal balans. Waar je begint maakt niet uit. Kies iets dat voor jou het gemakkelijkst is te doen. Bewegen of je denkpatronen volgen en onderbreken. Of je gevoel veranderen door je aandacht te richten op iets leuks. Maar zoek naar balans in alledrie de gebieden., Je hoofd, je hart en je handen (H-H-H).
Accepteer dat het niet direct lukt en begin weer gewoon opnieuw. Net zolang tot je het onder de knie hebt 🙂

Succes!