Hoeveel heb jij nog te bewijzen?

Het leven bestaat uit een heleboel kleine gevechtjes. Gevechten die je verbaal levert met anderen. In discussies. Als je feedback krijgt en het er niet mee eens bent. Je komt voor jezelf op. Je vecht terug.

Hoe fijn zou het zijn als je niet meer hoeft te vechten. Vechten gaat immers over winnen en verliezen. En dat levert vaak twee verliezers op.

Een discussie gaat vaak over twee dingen: 1) Ik weet het beter dan jij en ik heb meer gelijk of 2) het maakt niet uit hoe maar ik ga deze discussie wel winnen.

Beide situaties zijn gebaseerd op win-loose. En levert uiteindelijk geen winnaars op.

Een grote behoefte aan winnen wijst op een behoefte om buiten jezelf je gelijk te krijgen. Dit is misschien wel gewoon onzekerheid. Heb jij nog veel te bewijzen of weet je diep van binnen zelf wel dat je niets te bewijzen hebt.

Als je niets te bewijzen hebt hoef je ook niet meer in de verdediging te schieten.

Een ander is het gewoon niet met je eens of heeft een andere kijk op dingen. Als je dat accepteert hoef je niets te bewijzen en hoef je ook je gelijk niet te krijgen.

Sparren is een goed voorbeeld waarbij je niet hoeft te winnen. Sparren gaat om (samen) beter worden. Groeien, iets leren.

Een discussie kan je ook zo zien. Niet hoeven winnen maar zoeken naar een nieuw inzicht of meer begrip van de ander of zelf beter begrepen worden. Er is iets te leren!

Waarom nemen professionele boxers of vechtsporters een sparringspartner? Daar is maar één antwoord op mogelijk: Om beter te worden!

Wil jij beter worden, beter worden in wat je doet, beter worden in communicatie met anderen, beter worden in doelen halen?

Dan zou sparren kunnen helpen. Sparren leert je over jezelf en leert je een ander beter te ‘lezen’.

Je hoeft niets te bewijzen, dat staat gelijk aan scoren en winnen. Het doel van sparren is beter worden.

Fysiek sparren kan je veel leren over hoe je reageert onder spanning. Onder spanning laat je je natuurlijke reactie zien. Zodra je door hebt hoe je natuurlijk reageert wordt dat bewust en kan je een andere respons oefenen. Dat begint bij bewustzijn. Zelfkennis.

Met leuke fysieke spelletjes en tenslotte echt sparren bereidt ik je voor op werken onder druk, onder spanning. Als je je eigen gedrag beter door hebt kan je ook de ander beter inschatten. Taal gebruik is immers maar een klein deel van de communicatie. Non-verbaal zegt veel meer.

Ga dit oefenen en verbeter je gesprekstechnieken doordat je veel meer door hebt over jezelf en de ander. Creëer betere resultaten en houd jezelf beter in de hand.

Dan heb je iets gedaan om trots op te zijn. Een moment van genieten. Een moment van extase en intense tevredenheid. KANDO.

Meer weten? Bel mij eens voor een kennismaking. Altijd gratis 🙂

Donald Wijkniet
M. 0620715377

* Vecht nooit alleen
* Always give your best